Çamura Gömülen Müzik Tarihi

1995 yılında, Soufrière Hills yanardağ uyandığı zaman Batı Hint Adaları’ndan Montserrat adası Karayiplerin Pompei’si oldu. Adanın geri kalanı 12 metre çamurun altına gömülürken, kuzey ucundaki küçük etkilenmeyen bir alan hariç yerleşim haritadan silindi.

Üstü ince bir toprak katmanıyla örtülü Montserrat hala yanmaya devam ediyor. Geriye sadece birkaç bin sakini kaldı, kuzey uçtaki bölgede yeni bir yaşan inşa ediliyor, güneydeki tehlikeli bölgede bulunan evlerini ziyaret etmeleri yasak. Yerleşim bu yasak bölgenin sınırında yer alan, kısmen kül ve sertleşmiş çamurla kaplı ve tropikal aşırı büyüme tarafından neredeyse yutulmuş olan fotoğrafta görülen bina ise müzik tarihinin bir zamanlar en üretken kayıt stüdyosu olan AIR’in kalıntılarıdır.

shanethoms

En az 67 albümün kaydedildiği bu yer The Rolling Stones, Michael Jackson, The Police, Sir Elton John, Lou Reed, Dire Straits, Duran Duran, Stevie Wonder ve daha birçoklarına ev sahipliği yaptı.

972c87d702dfd08d76b25014d55dc2a0

Şehir keşif fotoğrafçısı Shane Thoms, Karayipleri keşfetmeye devam ederken, Montserrat adasında epeyce zaman geçirdi ve çürümenin hala devam ettiği efsane stüdyonun fotoğraflarını gizlice de olsa çekmeyi başardı.

shanethoms5

1970’de, The Beatles albümlerinin efsane prodüktörü Sir George Martin tarafından inşa edilen AIR (Associated Independent Recording) 11 yıl boyunca dönemin en gelişmiş kayıt teknolojilerine sahip olmakla bilinirdi ve özellikle Rock’n Roll albümleri için tercih edilirdi.

shanethoms6

shanethoms3

shanethoms4

shanethoms2

Fotoğraflar: Shane Thoms

tr_TRTurkish