Büyük keşif: Anti-madde atomunun boyu ölçüldü

CERN laboratuvarlarında 20 yıldır devam eden bir çalışma meyvelerini verdi. Bilim insanları, antimaddeye ışık göndererek dalga boyunu ölçebildiler.

Bugün Nature dergisinde yayınlanan bir makaleye göre ALPHA raporlarında, bir antimadde atomunun ışık spektrumunun ölçüldüğü belirtildi. Bu başarı, antimadde teknolojisinin tamamen başka bir boyuta ulaştığının göstergesi. 20 yıldır devam eden çalışma, CERN’in antimadde ekibi tarafından sürdürülüyordu.

Webtekno’dan Erkan Öztürk’ün haberine göre, çalışmanın temelinde normal hidrojen ile antihidrojen atomlarından elde edilen verilerin karşılaştırılması yatıyor. Bilim insanları, lazer ışınlarını antihidojene gönderiyor ve ışığın spektrumunu ölçüyorlar. Aynı işlemi hidrojene de yaparak elde edilen tüm verileri karşılaştırıyorlar. Geçtiğimiz 20 yıl boyunca her 15 dakikada bir olmak üzere, toplamda 25.000 antihidrojen atomu oluşturabildiler. Bunların yalnızca 14 tanesinin ölçümü yapılabildi.

Bu çalışma, evrenin temellerini anlamamızı sağlayabilir. Ekip üyelerinden Jeffrey Hangst “20 yılın sonunda birşeyler yaptığımızı söyleyebilmek rahatlatıyor” ifadelerini kullandı.



CERN :Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi

CERN Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi anlamına gelen Fransızca Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire sözcüklerinin kısaltmasıdır. Bu kurum, İsviçre ve Fransa sınırında yer alan dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarıdır. 1954 yılında 12 ülkenin katılımıyla kurulmuş olan CERN’in günümüzde 21 tam üyesi ve 2 tam üyelik adayına ilaveten, 1 de ortak (asosiye) üyesi vardır.

CERN’de yüzlerce bina ve 3000 personel (fizikçiler ve destek personeli) vardır. Bu personelden 100 kadarı kuramsal fizikçilerdir. Diğerleri ise, çeşitli kuramların araştırıldığı deney düzeneklerinin projelerini hazırlayan, yapımını sağlayan ve deneyleri yürüten deneysel fizikçiler ve mühendislerdir. CERN’in kendi personeline ek olarak dünyanın yüzden fazla ülkesinden yaklaşık 10000 kadar fizikçi ve mühendis de CERN’de yer almaktadır.

Üye olan ülkeler:

Belçika ,Danimarka, Almanya, Fransa, Yunanistan, İtalya, Norveç, İsveç, İsviçre, Hollanda, Birleşik Krallık, Yugoslavya (1961 yılına kadar)

Sonradan katılan ülkeler:

Avusturya 1959, İspanya 1961, Portekiz 1985, Finlandiya 1991, Polonya 1991, Macaristan 1992, Çek Cumhuriyeti 1992, Slovakya 1993, Bulgaristan 1999, İsrail 2014

Ortak (asosiye) üyeler:

Türkiye

Katılım süreci devam eden ülkeler:

Romanya, Sırbistan

kaynak

tr_TRTurkish