Bilim insanları tüm zamanların en soğuk suyunu yaptı

Su sıfır derecede mi donar? Bu sıcaklık derecesinin suyun donma noktası olmasına rağmen, belirli koşullar altında sıvı su aşırı soğutulabilir ve hala sıvı halde kalır. İki bilim adamı grubu, yakın zamanlarda aşırı soğutulmuş suyla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıkardı ve bu yaygın maddeyle ilgili bilmediğimiz çok şey olduğunu gösterdi.

Stockholm University, water, science, scientist, liquid water, experiment, supercooled water

Gizmodo’nun haberinden öğrendiğimize göre; aşırı soğutulmuş su damlaları, gezegenin atmosferinde, eksi 35 derecenin altındaki sıcaklıklarda doğal olarak var olabiliyor. Bilim insanları, aşırı soğuyan su damlacıklarının sıcaklığını ölçmenin kolay olmadığını söylüyor, ancak Goethe Üniversitesi liderliğindeki bir ekip, sıvı suyun eksi 42.55 derece santigrat derece olabileceğini gösteren yeni bir tekniğin öncülüğünü yaptı. Araştırmaları, Almanya, İtalya, Fransa ve İspanya’daki kurumların bilim insanlarının da katkılarıyla bu ayın başlarında Physical Review Letters’da yayınlandı.

Bu arada Stockholm Üniversitesi, geçen ay aşırı soğutulmuş su konusunda çığır açan başka bir araştırma yayınladı ve burada işler iyice tuhaflaştı. Bilim adamları, normal basınçta ve – 44 ° C’de suyun, “su moleküllerini bağlamak için farklı yollarla iki ayrı sıvı olarak var olabileceğini” buldu. Suyun şaşırtıcı özelliklerinin birçoğunun, “- 44 derece maksimuma ulaştığını” keşfettiler.

Stockholm University, water, liquid, molecule, molecules, water molecule, science

inhabitat.com

tr_TRTurkish