Anga Kabilesi’nin Ürkütücü Mumyalama Tekniği

Mumya deyince aklımıza bir beyaz bezle baştan ayağa sarılmış, Antik Mısır mezarlarında yatan ölü bedenler gelir.

Ama, mumyalama Mısırı dışında, dünya genelinde birçok kabilede uygulanan bir yöntemdir. Papua Yeni Gine’nin Aseki bölgesindeki Anga kabilesi de bu yöntemi uygulayan topluluklardan biridir. Ancak, bunlar bizim bildiğimiz tipik mumyalara hiç benzemezler.

2_ ölü ceset sıvı ve içinde kalmış

Anga kabilesinin mumyaları açıkta bırakılır, genellikle yüksek bir uçurumun üzerinde asılıdırlar ve onlar bir zamanlar yaşadıkları köye yüksekten bakarlar.

Mumyalama işlemi de karmaşıktır. İşlemin ilk bölümünde ceset neminden arındırılır ve suyun ayrışması sağlanır. Antik Mısırlılar bunu gerçekleştirmek için bedenleri kurutma özelliği olan tuz ve biberle kaplarlardı. Ama Anga kabilesinde farklı bir teknik uygulanıyor.

3_ ölü ceset sıvı ve içinde kalmış

Amusing Planet’e göre, Anga kabilesi bedenleri bir ateş üzerinde ısıtıyordu. Bedenler önce dizler, dirsekler, ayaklar ve diğer eklemlerden dilimleniyor ve deliklerden içeri bambu çubuklar itiliyordu ve sıra mide içeriğini boşaltmaya geliyordu. Sonra, bedenler bir ay boyunca suyu tamamen çekilene kadar tütsüleniyordu.

4_ ölü ceset sıvı ve içinde kalmış

Eğer iğrenç olduğunu düşünüyorsanız kendinizi sonrası için hazırlayın! Bütün bu işlemlerin ardından,  organların sıvıları toplanır ve ölenlerin gücünün aktarılması için köylüler bu sıvıyla kendi bedenlerini kaplarlardı.

5_ ölü ceset sıvı ve içinde kalmış

Vücutlar kuruyunca hardal sarısı bir renge bürünürdü, kalıntıları korumak için ise kil benzeri bir madde kullanılırdı.

Anga Kabilesi’nin mumyalama geleneği 1949’da son buldu ama kalan mumyalar halen özenle korunuyor.

Yazı: Jessica Beuker  

Fotoğraflar: Ian Lloyd Neubauer / BBC

tr_TRTurkish