Afrika Ülkeleri İkinci El Giysi İthalatını Yasaklamaya Hazırlanıyor

Ruanda, Kenya, Uganda, Burundi, Tanzanya ve Güney Sudan gibi ülkeler, 2019 yılına kadar ikinci el giysi ithalatını yasaklamak için adımlar atıyor ve hali hazırda bazı ithalat kurallarını uygulamaya başlamışlardı. Bu eylemde yalnız da değiller. Güney Afrika bu tür ithalatı yıllarca yasaklamıştı ve kullanılmış giysilerin ithalatı Filipinler’de hala yasak.

İkinci el elbiselerin sağlıksız olabileceği görüşü nispeten asılsız olmasına rağmen, asıl argüman, ithal ikinci el kıyafetlerin düşük maliyetli olmasının yerel tekstil üretimini engellemesi. Bu, bölge ekonomisinin zarar görmesine neden oluyor. Yasağın amacı, yerel olarak üretilen tekstil ürünlerinin alımını teşvik etmek. Olayın ahlaki boyutunu savunanlar ise bir ulusun diğerinin istenmeyen kıyafetlerini giyerken nasıl bir onurlu olabileceği sorusu soruyor.

Elbette ki karara karşı büyük bir muhalefet de söz konusu.

Başka bir argüman ise yasağın iç piyasada üretilen mallarda öngörüldüğü gibi bir talep yaratmayacağı, bunun yerine karaborsanın ortaya çıkacak boşluğu dolduracağı yönünde.

Bu durum bağışla gelen giysiler üzerinde nasıl bir etki yaratacak?

Bağışlar gelmeye devam edecek. Bununla birlikte bu giysileri her zaman ihtiyaç olduğu da bir yanılgı.  Big Think’e verdiği röportajında ​​Juanita Riling’in değindiği üzere, çoğu hayır kurumunun felaketlerden sonra bir zorunluluk gibi kıyafet bağışlarında bulunuyor.  Felaketten sonra gerçekten ihtiyaç duyulan şey, tıbbi malzeme ve yiyecek almayı sağlayacak olan para.

bigthink.com’dan Scotty Hendricks’in Too Much of a Good Thing? Why African Countries Want to Ban Donated Clothes adlı makalesinden alınmıştır.

tr_TRTurkish