İlginç ve Cesur: Sovyetler Döneminin En İyi Otomobil Tasarımları

1988 yılında Minsk Otomobil Fabrikası tasarımcıları, MAZ 2000 Perestroika adlı bir kamyonun prototipini üretti. Tasarım, Paris Uluslararası Motor Show’da halka açıklandı ve yabancı uzmanlardan tam not aldı.

Bu yenilikçi projeler, Sovyet otomobil endüstrisine yeni bir soluk getirecek şekilde tasarlandı, ancak SSCB’nin çöküşü sebebiyle hiçbir zaman seri üretime geçemediler.

Bununla birlikte, bazen geçmişe bakmak için büyüleyici olabiliyor. Geçmişin bu ilginç Rus otomobil tasarımları, modern otomobillerin önünü açan SSCB’nin yenilikçi ve cesur mühendislerinin bakış açısını görmeyi sağlıyor.


Yauza, iki alt pencereyle fütüristtik bir tasarıma sahipti. Sadece üç prototip yapıldı ve araba VAZ-2110’un yaratılmasına ilham verdi.

VAZ-2702 Pony, mini vanlar kullanarak mal taşınma sorununu çözmeyi amaçlıyordu. Ne yazık ki, araç bir çarpışma testi sırasında iki parçaya ayrılacak kadar kırılgandı. 

Otomobilin büyük aerodinamik özellikleri vardı, ancak ödenmemiş vergiler yüzünden Sovyet gümrük memurları tarafından el kondu. Bu olay, tasarımcılar için kötü bir örnek oldu ve ileri gidişi engelledi. 

NAMI-013, savaş sonrası tasarlanan ilk otomobildi ve avangard bir tasarıma sahipti. Sadece 18 beygir gücünde bir 0.5L motosiklet motoruyla donatılmıştı. Proje hiç bir zaman erken aşamaların ötesine geçmedi.

Yedi koltuklu vagon Moskvich-2139 Arbat mavi ve gümüş rengi bir otomobildi. Gövde, dönüştürülebilir iç mekana sahip bir çelik destek çerçeve ve plastik mafsallı panellerden yapılmıştı. AZLK’nın otomobil fabrikasında geliştirildi.

AZLK-2144 “Istra”, AZLK fabrikası tarafından üretilen bir otomobildi. 1980’li yılların ortalarında kuruldu. 1985-88 yıllarında tek bir tane sunum için yapıldı ve hiçbir zaman seri üretilmedi. 

 

designyoutrust.com

tr_TRTurkish