5R – Şimdiye kadar yazılmış en şaşırtıcı kitaplardan 5’i

Aşağıda şimdiye kadar yazılmış en garip, en gizemli kitaplardan bazıları göreceksiniz.

Kitaplar bize öğretir, bizi bilgilendirir, eğlendirir ve bazen de kışkırtır. Ancak bazı kitaplar vardır ki açıkça zihnimizle oyun oynar. Eski zamanlardan, dünya dışı ya da ruhani gizemlerden bahsederler ve bunları gerçek gibi sunarlar. İşte böyle 5 kitap: Voynich El Yazması, Codex Seraphinus, Rohonc Codex, Smithfield Kararnameleri ve Soyga Kitabı.

Voynich El Yazması

1401-1458 yılları arası yaşayan Kraliçe Maria’nın da bahsedildiği Voynich elyazmasında fiziksel arınma, ruhsal aydınlanma gibi konular da işlenmiş. Kitapta yer alan harita benzeri bir çizimde, Tiren Denizi’nde meydana gelen yanardağ patlaması sebebiyle Aragon Kraliçesi önderliğinde gerçekleştirilen kurtarma çalışmaları tasvir ediliyor. Voynich elyazması, 1912 yılında Polonyalı kitap tüccarı Wilfrid M Voynich tarafından bulundu. Voynich elyazmasını inceleyen uzmanlar yazının gerçek olduğunu ve 15’inci yüzyıla ait olduğunu tespit etti. Kısa süre önce şifresi çözülen yazın bugüne kadar Alan Turing gibi ünlü şifre bilimciler tarafından incelense de Voynich elyazmasının içeriği günümüze kadar tam anlamıyla anlaşılamamıştı. 1404 ilâ 1438 yılları arasında yazıldığı düşülen Voynich elyazması, bu sebeple dünyanın en gizemli yazını olarak da kabul ediliyor.

Codex Seraphinus

1981 yılında yayınlanan Codex Seraphiniaus İtalyan sanatçı, mimar ve endüstriyel tasarımcı Luigi Serafani tarafından 30 ayda yaratılmış hayali bir dünyanın ansiklopedisidir. Kitap ortalama 360 sayfadır ve kurmaca bir dilde, şifrelenmiş bir alfabede yazılmıştır. Numaralandırma sisteminin temelinde 21 sayısının olduğu haricinde bir çözümlemeye henüz ulaşılamayan kitabın isminin açılımı; Strange and Extraordinary Representations of Animals and Plants and Hellish İncarnations of Normal İtems from the Annals of Naturalist / Unnaturalist Serafini’dir.

Rohonc Yazmaları

İngilizceden çevrilmiştir-Rohonc Kodeksi, 19. yüzyılın başlarında Macaristan’da ortaya çıkmıştır.  İsmi bilinmeyen bir adam tarafından Macar bilim insanlarına bağışlanan Rohonc Codex’in nereden geldiği bilinmiyor. Bilinmeyen bir dilde ve yazı sisteminde yazılı bir metinle, bilinmeyen bir yazar tarafından yazılmış bir el yazması kitap tarihin en gizemli metinlerinden iri olarak kabul ediliyor. Birçok dil bilimci tarafından incelenen kitap, iki yüze yakın sembole sahip bir alfabeyle yazıldığı için okunması ve çözülmesi oldukça zor.

Smithfield Kararnameleri

13. yüzyılda, Papa Gregory IX tarafından sipariş edilen bu kanonik yasa koleksiyonu, normalde son derece sıkıcı olmalıydı, ama farklı bir dokunuşla kararnamelere eklenen tuhaf resimler bu metni mistik bir duruma getirdi.

Kitapta, şiddet içeren sahnelerde dev tavşanlar, bir ortaçağ Yodası, tek boynuzlu atlarla savaşan ayılarla tuhaf insan ve hayvan çizimleri yer alıyor. Belki bunları çizen rahiplerin zihinlerini merak uyandırmıyor değil.

Soyga kitabı

Aynı zamanda Aldaraia olarak da bilinen Soyga Kitabı, bir kopyası Elizabetli âlim John Dee’ye ait olan, sihirle ilgili 16. yüzyıldan kalma bir Latince tezdir. Matematikçi, astrolog, simyacı ve okültist olan John Dee’ye atfedilen bu kitabın büyü tarifleri içerdiğine inanılıyor. Kitap, Dee’nin ölümünden sonra ortadan kaybolmuş, ardından şaşırtıcı bir biçimde 1994’de Deborah Harkness adlı bir akademisyen tarafından Britanya Ulusal Kitaplığı’nda bulunmuştu.

bigthink.com

tr_TRTurkish