5R- Dünyanın en uzak yerlerinden 5’i

Bazen her şeyden kaçmak isteriz. Peki bunun için ne kadar uzağa gidebiliriz? Peru’daki And Dağları’nın deniz seviyesinden üç mil yüksekliğine ne dersiniz? Belki de en yakın komşusundan binlerce kilometre uzakta, okyanusun ortasındaki küçük bir adaya?

Kerguelen Adaları

Uygarlıktan yaklaşık 2 bin mil uzakta yer alan, Güney Hindistan Okyanusundaki bu adalar, soğuk, rüzgârlı oluşlarına ve inanılmaz derecede uzak konuma sahip olmaları nedeniyle Desolation Adaları olarak da bilinir. Grande Terre, 300 adadan oluşan bu volkanik takımadaların en büyüğüdür. NASA’ya göre nüfus, mevsime göre kışın 45’ten yaz aylarında ise 110’a kadar çıkıyor, ancak sakinlerin çoğu bilim insanları.

The Rallier du Baty Peninsula on the Kerguelen Islands

 fotoğraf: Wikimedia Commons

Devon Adası

Kanada’nın Nunavut Bölgesi’ndeki Devon Adasına gidin, bilim insanlarının Mars’ta yaşar gibi yirmi yıl izole bir hayat yaşadıkları gezegendeki en büyük ve insansız olan bu ada, çok soğuk, kayalık yeri görün. Easter Adası kadar uzak olmasa da, uygarlığa oldukça uzak olacaksınız. Adaya en yakın nüfus 50 mil uzakta 229 kişilik bir yerleşim yeri.

Truelove Lowlands on Devon Island, Baffin Bay, Canada

fotoğraf: : Martin Brummell/Wikimedia Commons

Easter Adası

Easter Adası ya da Rapa Nui, kıyıdan 2 bin iki yüz mil uzakta olsa da, teknik olarak Şili’nin bir parçası. Ada, yerli Rapa Nui halkı tarafından M.S. 1250 ve 1500 yılları arasında volkanik kayalar oyularak yapılmış olan Moai adı verilen 887 monolitik heykeliyle ünlü. Ada şu anda 6 binden fazla yaşayanıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.

Easter Island

 fotoğraf: Bryan Busovicki/Shutterstock

Pitcairn Adaları

Güney Pasifik Okyanusunda dört volkanik adadan oluşan Pitcairn Adaları, Pasifik’teki İngiliz Bölgesinin bir parçası. Pitcairn Adalarının sadece bir tanesinde yaşam var ve 50 kişilik nüfus itibarları şüpheli kişilerden oluşuyor.

Adamstown, Pitcairn Islands

 fotoğraf: Makemake/Wikimedia Commons

Tristan Da Cunha

Güney Atlantik Okyanusu’ndaki Tristan Da Cunha’nın volkanik adası, insanların yaşadığı dünyanın en uzak noktası olma unvanına sahip.  Her ne kadar 270 kişi olsalar da. Hem adanın, hem de adanın bağlı olduğu takımadanın adı olan Trista Da Cunha’da havaalanı yok. 38 kilometre karelik küçük ada, Güney Afrika’dan 1,750 mil uzaklıkta ve tekneyle seyahat etmek yaklaşık üç hafta sürüyor.

Tristan de Cunha

fotoğraf: Brian Gratwicke/flickr

kapak fotoğrafı:  shark3d/Shutterstock

tr_TRTurkish