2114 Yılında Basılacak Kitaplar

Katılımcı ilk yazar, 2014’de yazdığı romanı, Scribbler Moon’la popüler distopian romancı yazar Margaret Atwood’du. 

Basılı kitapların kaderi dijital dünyanın elinde olsa da, bazı kitapların 100 yıl sonra basılı hale geleceğini bugünden bilmek mümkün. Çünkü onların kâğıdı şimdiden dikildi. Bu fidanlar,  bir çevre bildirisi olan, ileriye dönük bir sanat projesi the Future Library için dikildi.

2014 yılında başlatılan proje, her biri farklı bir yazardan geçen ve hiçbiri 2114 yılına kadar yayınlanmayacak olan 100 yıl boyunca bir kitabı komisyona almayı planlıyor.

Hikâyeler, Oslo’nun hemen kuzeyinde bir orman olan Nordmarka’da dikilen bin ağaçtan elde edilen kâğıda basılacak. O ana kadar el yazmaları Oslo’daki Deichman Kütüphanesi’nin en üst katında, “Sessiz Oda” olarak adlandırılan bir alanda tutulacak. El yazmaları gösterilecek ama nesiller boyunca okunmak için basılmayacak.

2019’da açılacak olan the Silent Room, yeni ağaçlara yer açmak için Nordmarka ormanından elde edilen ahşap malzemeden yapılacak. Odanın büyüklüğü sadece bir kaç ziyaretçinin girebileceği kadar olacak ve büyüyen ormanın manzarası görülebilecek.

Gelecek Kütüphanesi projesini tasarlayan İskoç sanatçısı Katie Paterson, sanatında genellikle zaman ve doğa temasını kullanıyor. Geçmişteki projeleri arasında; ölü yıldızları haritalama, uzaya yeniden bir göktaşı gönderme ve eriyen bir buzuldan yapılan canlı yayın sesleri gibi işler yer alıyor.

Paterson, yüzyıl uzunluğundaki projesinin bitmiş ürününü göremeyeceğini biliyor, ancak Handover Ceremony’ye elinden geldiğince katılmayı planlıyor. Her baharda düzenlenen bu seremonide o yılın metni için seçilen yazar el yazmasını sunmadan önce, gelecekteki ormanda bir okuma yapıyor. Katılımcı ilk yazar, 2014’de yazdığı romanı, Scribbler Moon’la popüler distopian romancı yazar Margaret Atwood’du. Önümüzdeki yıl da Cloud Atlas’ın yazarı David Mitchell, From Me Flows What You Call Time adlı bir kitaba katkıda bulunacak. Sıradaki, İzlandalı yazar Sjón var.

atlasobscura

tr_TRTurkish