2080 Yılında Dünya Kahvesiz Kalabilir

Hemen herkes tarafından sevilen ve özellikle iş günü sabahlarını daha güzel görmemizi sağlayan kahve, küresel ısınma sebebiyle çok da uzak olmayan bir gelecekte yok olup gidebilir.

İklim Enstitüsü tarafından yayınlana endişe verici yeni bir raporda, küresel ısınma aynı hızda devam ederse kahvenin 2080 yılında tamamen tükeneceğini ileri sürüyor.

Rapor, dünyadaki kahve tarımı arazilerinin yarısı 2050 yılında mantar ve diğer zararlıların büyümesine neden olan sıcak artışı nedeniyle kullanılamaz hale gelebilir, diyor.

Ünlü bir kahve dükkânı zincirinin Sürdürülebilirlik Direktörü Jim Hanna konuya ilişkin the Telegraph’a verdiği demeçte şunları söylüyor;

“Bizim bir şirket olarak10, 20, 30 yıl öteye baktığımızda gerçekten gördüğümüz – koşullar aynı şekilde devam ederse – tedarik zincirimiz için büyük bir potansiyel riskin varlığıdır. İklim değişikleri etkileri o kadar şiddetli ki, tedarik zincirimizi etkileyene kadar oturup bekleyeceksek o zaman bu bizi büyük bir riske atar.

Kahve yaprağı pası gibi mantarlar orta Amerika’da yayılmaya devam etmektedir, Latince adı Hypothenemus hampei olan kahve kurdu ise genellikle alt zeminde bulunmaktadır, Tanzanya’da her zamankinden üst seviyelerde bulunmaktadır.

Bu faktörler kahvenin lezzetinden, ücretine ve kullanılabilirliğine kadar her şeyi etkileyebilir.

Rapor bunun yeterli olmadığı konusunda uyarıyor:

“Emisyonları azaltmak için güçlü eylem olmazsa, iklim değişikliği 2050 yılına kadar kahve üretimini küresel çapta %50 oranında azaltacağı tahmin edilmektedir.

2080 yılına kadar çiftçiler için önemli bir genetik kaynak olan yabani kahve yok olabilir.”

tr_TRTurkish