2018 şehir turizminin yıldızları

 

Şehir turizmi tüm dünyada yükselen bir trend. Gezi rehberlerinin önde gelen isimlerinden Lonely Planet 2018’de ziyaret edilebilecek en gözde şehirleri sıraladı.

Sevilla, İspanya

İspanya’nın incilerinden Sevilla, Lonely Planet’in seyahat uzmanlarının tavsiye listesinde zirvede yer alıyor. Dünyaca ünlü Game of Thrones dizisinin kısmen burada çekiliyor oluşu da Sevilla’nın bu popülerliğine önemli katkıda bulundu. Ayrıca yoğun trafiğiyle ünlü bu metropolün son yıllarda bir bisiklet şehrine dönüşmüş olması da Sevilla’yı ayrıca çekici kılan özellikler arasında yer alıyor.

Torre del Oro in Sevilla (Colourbox/A. Bogacki)

Detroit, ABD

Bir zamanlar “otomobil metropolü” olarak bilinen ABD’nin Detroit kenti uzun yıllar süren gerileme devrinden sonra yeniden yükselişe geçti. Nüfusuna paralel olarak şehre gelen turist sayısında da artış görüldü. Yaratıcı genç nüfus da şehrin terk edilmiş binalarını galerilere, dükkanlara ve imalathanelere çevirerek şehrin çehresini değiştirdi.

USA Detroit (picture-alliance/Oliver Lang)

Canberra, Avustralya

Canberra’yı ziyaret edenler Avustralya’nın ruhuna yolculuk yapmış oluyor. Ulusal Galeri, Ulusal Kütüphane ve Avustralya Savaş Anıtı gibi ziyaret edilmeye değer birçok yer burada bulunuyor. 250 hektarlık yürüyüş ve bisiklet yollarıyla dolu, Avustralya’nın nesli tükenmekte olan hayvanlarına ev sahipliği yapan Ulusal Arboretum da görülmeye değer.

Bildergalerie Großstädte aus dem Nichts Canberra (AFP/Getty Images/C. Bennetts)

Hamburg, Almanya

Elbe Filarmonisi’nin yanı sıra Almanya’nın bu liman incisini çekici kılan birçok özelliği daha bulunuyor. Lonely Planet’e göre şehir, açık görüşlülüğü ve Avrupa çapında ünlü olan gece hayatı gibi özellikleriyle de öne çıkıyor.

Einlaufparade zum Hafengeburtstag mit dem Museumsschiff Cap San Diego in Hamburg, Deutschland, Europa (picture alliance/dpa)

Kaohsiung, Tayvan

Tayvan’ın Kaohsiung şehri listedeki tek Asya şehri olarak ilk 10’da göze çarpıyor. Turistlerin şehirde en çok rağbet gösterdiği yapılar ise geleneksel tapınak ve limandaki kültür merkezi.

Taiwan - taoistischer Tempel (picture alliance / Rolf Richardson/Robert Harding)

Anvers, Belçika

Klasik bir duruş ve modern bir karizmaya sahip bir şehir olarak tanımlanabilecek Belçika’nın Anvers şehri kendine listede 6. sırada yer bulmuş. Barok tarzın önemli temsilcilerinden ünlü ressam Rubens’in memleketi olan şehrin 2018 yılında ev sahipliği yapacağı “Antwerp Baroque 2018” de merakla beklenen etkinliklerden.

Belgien Antwerpen Brabobrunnen (picture-alliance/Sergi Reboredo)

Matera, İtalya

Dünyanın en eski yerleşimine sahip şehirlerinden biri olan Matera’daki mağara evlerin tarihi 9 bin yıla kadar gidiyor. İtalya’nın kayalıklara yayılmış bu tarihi şehri aynı zamanda 2019’da Avrupa’nın kültür başkenti olacak. Lonely Planet’in önerisi: Şehir spotların altında kalıp kalabalıklaşmadan büyülü atmosferinin tadını çıkartın.

Italien Matera Kulturhauptstadt 2019 (picture-alliance/dpa/R. Esposti)

San Juan, Porto Riko

Maria Kasırgası geçtiğimiz Eylül ayında Porto Riko’nun San Juan şehrinden de geçmiş ve geçtiği yerlerde arkasında büyük tahribat bırakmıştı. Ancak seyahat uzmanları şehrin hızla eski Karayip güzelliğine kavuşacağından emin.

USA Freistaat Puerto Rico San Juan (Miriam Braun)

Guanajuato, Meksika

Bu şehirde bulunan gümüş madeni nedeniyle bir zamanlar Guanajuato refah düzeyi yüksek Meksika şehirlerinden sayılıyordu. Şehirde ihtişamlı görünümleriyle dikkat çeken kiliseler, göz alıcı meydanlar ve sayısız tiyatro bulunuyor. Renkli evleriyle de ayrı bir sevimlilik kazanan bu ufak şehir kısa süre önce de Disney filmi Coco’nun setine ev sahipliği yaptı.

Bildergalerie Megacities Mexico City (Fotolia/ALCE)

Oslo, Norveç

Listedeki beş Avrupa şehrinden biri de Norveç’in başkenti Oslo. 2018’de şehirde iki özel kutlama var: Kral ve kraliçenin 50. evlilik yıldönümleri ve Opera binasının 10. yaş günü. Genel anlamda da çok sayıda konser ve etkinlik Oslo’yu ziyaret edilmeye değer kılıyor.

Konzerthäuser Opernhaus in Oslo (picture alliance/DUMONT Bildarchiv/U. Bernhart)

kaynak: Deutsche Welle Türkçe

tr_TRTurkish