2016 Yılı Karnavallarında Neler Oluyor?

Dünyanın bir bölümü her şeye rağmen eğlenmeye devam ediyor. Bu eğlencelerin bazıları daha çok gelenekleri devam ettirme amacı taşısa da amiyane tabirle “eğlencenin dibine vurmak” deyiminin hakkı da veriliyor.

Karnavallar dünyası ise bambaşka. Bazıları binlerce yıllık geçmişe sahip bu etkinlikler göz alıcı kostümler, ilginç ritüeller ve eğlenceleriyle bütün dünyanın ilgisini çekiyor.

Bolivya’da Litvanya’ya kadar uzanan coğrafyaya bir göz attık ve birbirinden güzel fotoğraflar eşliğinde bu karnavallardan bazılarını bir araya getirdik.

1 – 6 Şubat 2016 tarihinde İspanya, Luzon’un bir köyünde karnaval kutlamaları sırasında Diablos de Luzon, ya da Luzon Devils gibi giyinmiş bir eğlence düşkünü. Diablolar, kurum ve yağ karışımıyla kaplayarak bedenlerini ve siyah boyalı boğa boynuzlarıyla başlarını süslerler, kötü ruhları kovmak için bellerine taktıkları inek çanları ile köyde baştanbaşa bir geçit düzenlerler. Daha da korkunç görünmek için patatesten şeytan dişleri yaparlar. Luzon etrafında dans eder ve diğer eğlenenlerin yüzlerine siyah yağ bulaştırırlar. Diablonun saldırılarından sadece “Mascaritas” gibi giyinenler korunabilir. Bunlar yüzleri beyaz bir bezle örtülü geleneksel kadın giysileri giymiş.

Fotoğraf: Sergio Perez

2 – Bazı katılımcılar, 7 Şubat 2016 tarihinde, kuzeydoğu Portekiz’deki Macedode Cavaleiros’a yakın Podence’da bir karnaval geçidine katılmak için”Caretos” gibi giyinmişler. Bin yıllık geleneğin izini süren kış sonu şenliklerinde geleneksel Caretoslar ortaya çıktığında maskesiz olanlar garip görünür ve sırıtır.

Fotoğraf: Francisco Leong

3 – 8 Şubat 2016’da Rio’daki karnaval geçidi sırasında, bir samba okulunun performansında üyelerden biri efsane futbolcu Pele kılığına girmiş.

Fotoğraf: Yasuyoshi Chiba

4 – 6 Şubat 2016.’da Bolivya, Oruro’daki karnaval geçidinden önce dansçılar Morenada Central Norte’da dinleniyor.

Fotoğraf: David Mercado

5 – Genç bir Cucurumacho, İspanya, Avila’daki Navalosa’da, 7 Şubat 2016 tarihindeki Domingo Gordo “Fat Sunday” karnavalı esnasında portre için poz veriyor. Gelenelsel kökeninin Keltlere dayandığına inanılan Cucurrumachos of Navalosa tarım ve hayvancılıkla bağıntılı. Cucurrumacholar battaniye, inek çanı, at kılı, hayvan kafatasları ve keçi ya da inek boynuzları gibi aksesuarlar kullanır.

Fotoğraf: Pablo Blazquez Dominguez

6 – 8 Şubat 2016’da, Brezilya, Triunfo caddelerindeki bir “Careta” geçidini izleyen biri. Geleneksel festivalin geçmişi bir yüzyıldan önceye dayanır. Yerel halk etkinliğin, sarhoş oldukları için halk kutlamalarına katılmalarına izin verilmeyen iki adam tarafından bu küçük kasabada başlatıldığını söylüyor.

Fotoğraf: Felipe Dana

7 – 6 Şubat 2016’da, Litvanya, Vilnius’un kuzeyinde, Rumsiskes Köyü’ndeki Shovetide kutlamaları sırasında bir fotoğraf için geleneksel karnaval maskesiyle poz veren bir katılımcı. Shoverite’de kışın sonunu kutlamak için bir günlük tatil ilan edilir. Litvanya’nın en neşeli etkinliklerinden biridir.

Fotoğraf: Mindaugas Kulbis

8 – 7 Şubat 2016’da, Breziya, San Luiz do Paraitinga’da yıllık sokak partisinde eğlenen bir katılımcı.

Fotoğraf: Roosevelt Cassio

tr_TRTurkish